2023-06-19

Har du checkat däcken inför semestern?

Planerar du en bilsemester i sommar? Att ge sig ut på vägarna och utforska nya platser är spännande och kan vara en fantastisk upplevelse. Innan du ger dig i väg på resan till Skara, Gotland eller kanske Italien, är det viktigt att se till att din bil är i gott skick och säker att köra. En av de viktigaste delarna är att checka däcken. Vi hjälper dig med det!


Däcktips inför sommarens resor

Däcken är din enda kontakt med vägen, och deras skick påverkar både din säkerhet och hur mycket bränsle som du gör av med. Här är vad du kan tänka på när du checkar däcken inför semestern:
 

 Lufttryck

Se till att dina däck har rätt lufttryck enligt tillverkarens rekommendationer. För lågt eller för högt lufttryck kan påverka bilens hantering, bränsleeffektivitet och däckets livslängd. Glöm inte att kontrollera reservhjulet också. Vanligtvis hittar du information kring rätt lufttryck för just din bil i tanklocket eller vid förardörren. 
 

 Slitage

Inspektera dina däck noggrant för eventuella tecken på slitage eller skador. Kontrollera mönsterdjupet med hjälp av en mönsterdjupmätare eller det gamla knepet med ett 1-krona mynt. Enligt lag ska mönsterdjupet på dina sommardäck vara minst 1,6mm. Om slitbanemönstret är mindre än 3 mm, kan det vara dags att byta däck.
 

 Däckslitage

Om dina däck visar ojämnt slitage kan det vara en indikation på en felaktig hjulinställning. Ojämnt slitage ser du när du kollar på däckets mönster och det ser ut som att däcket slits mer mot ena sidan, däcket slits då snett. Det kan vara klokt att låta en professionell verkstad undersöka och justera hjulinställningen för att förlänga däckens livslängd och förbättra bilens hantering.
 

 Däcktryckskontrollsystem (TPMS)

Om din bil har ett kontrollsystem för däcktrycket, se till att systemet fungerar korrekt och att inga varningslampor lyser. TPMS är utformat för att varna dig om däcktrycket blir för lågt och hjälper till att hålla dig säker under körningen.

 

Stå inte vid vägkanten i sommar

Att ta hand om dina däck innan du ger dig ut på bilsemestern är en viktig del av att säkerställa en trygg och bekväm resa. Genom att checka däcken regelbundet och utföra nödvändigt underhåll kan du undvika obehagliga överraskningar längs vägen.
Känner du dig osäker när det kommer till att checka däcken? Kontakta din lokala däckverkstad så hjälper dem dig se till att du känner dig trygg med däckens skick inför sommarens resor!